Okinawan

Allmän information

I den här artikeln skulle jag vilja prata om ett språk jag hörde talas om för första gången idag som heter Okinawan. Språket talas främst på södra hälften av ön ”Okinawa” och på andra kringliggande öar, vilka höra till Japan och är de södraste prefekturerna av Japan. Språket är för den skull också släkt med det japanska språket och ens nyttjar densamma skriften. Okinawan är också ett akut hotat språk fastän språket pratas av omkring 1 miljon personer. Visserligen finns det många som pratar språket, men de flesta personerna på öarna pratar det japanska språket
Inom Japan tycker de flesta att Okinawan är inte ett eget språk utan en dialekt.
Men jag tycker att språket (eller dialekten) är intressant och följaktligen ska jag skriva om språket i den här artikeln.

Skriften

Språket skrivs i en blandning av både kanji och hiragana. De där skrifterna används också av Japanska, ändå Japanska har också en tredje skrift som kallas katakana. Kanji är bara kinesiska tecken som har ett annat uttal men som skrivs på detsamma sättet. Hiragana är en stavelseskrift där varje stavelse har sin egen symbol.

Grammatiken

Nu är det dags att prata om min favoritdel av språk igen – grammatiken.
Okinawan begagnar sig, liksom Japanska, av en stor del av partiklar. Partiklar är små, oböjliga ord som passar inte precis in i ordklasserna som adverb, prepositioner osv., och på grund därav är det svårt att förklara dem. I Svenskan finns det dock några partiklar, t.ex ”ju”.
I Okiwan anger de där artiklarna oftast även andra viktiga grammatikaliska funktioner, som genitiven. Emedan det finns så många av dessa partiklar kommer jag inte prata om dem i detalj.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: