Sanskrit

Allmän information

Den här artikeln ska handla om språket Sanskrit. Jag skulle vilja berätta om språket, eftersom jag är mycket intresserad av Indien och Indiens histori och därför började jag lära mig Hindi också. Om du har aldrig hört talas om Sanskrit, då ska jag först berätta lite om vad det är / var.
Sanskrit talades främst i (norra) Indien från ungefär andra årtusendet f.Kr. till 600-talet f.Kr och fortfarande använts som liturgiska språket för många religioner, t.ex. hinduismen eller buddhismen. Man kunde alltså definiera språket som latinet av Indien. Dessutom har Sanskrit det längsta ordet som finns, som är 431 bokstäver långt. Idag talas språket av ungefär 14.000 personer och är ett officiellt språk i Indien, bland 21 andra språk.
Av alla dessa skäl tycker jag att Sanskrit är ett mycket intressant språk som jag borde skriva en artikel om.

Grammatiken och skriften

Sanskrit verse from Bhagavad Gita
En text som skrivs på sanskrit

Språkets grammatik är helt annorlunda än svenska grammatiken. Det är ett språk som nyttjar många böjningsformer. Språket använder tre genus (maskulin, feminin, neutrum), tre numerus (singular, dual och plural) och åtta kasus (nominativ, ackusativ, dativ, genitiv, vokativ, ablativ, instrumentalis och lokativ). På grund av det är det svårt att lära sig språket. Sanskrit också skrivs i en stor mängd av skrifter, men Devanagari är skriften som använts mest. Konjugationssystemet är också mycket omfattande, emedan det finns tio verbklasser, två diateser, åtta tempus och fyra modus.
Därför att Sanskrit gör bruk av en så stor mängd av böjningsformer kallas språket oftast ”agglutinerande”. Det innebär också att man kan bygga stora ord som kallas ”sammansatta substantiv”. Det finns dock flera språk som använder sammansatta substantiv. De finns till exempel i svenskan eller i tyskan. Skillnanden mellan svenska och sanskrit är att orden i sanskrit kan bli mycket längre och ett ord i sanskrit kunde innehålla en hel mening. Det betyder att man kan upptäcka texter på sanskrit, som innehålla bara några men långa ord (lika andra språk som talas främst i Amerika, t.ex. Inuktitut)

Inflytande på andra språk

Sanskrit har haft mycket inflytande på andra språk, främst i Indien. Många indiska språk härrör från sanskrit. Man kan fortfarande upptäcka ord som är lika ord i sanskrit i andra indiska språk som Hindi. Några exempler:
ग्रह (Hindi – grah) – ग्रह (Sanskrit – grah)
घर (ghar) – गृह (grih)
तुम (tum) – त्वम् (tvam)
करना (karna) – करोति (karoti)
दो (do) – द्व (dva)

Dessutom finns det många religiösa texter som skrevs på sanskrit och det finns mycket litteratur på sanskrit också.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: