Är det viktigt att lära sig ett främmande språk?

För några veckor sen såg jag några artiklar som handlade om personer som lär sig andra språk och att det är inte en bra idé. Jag tyckte det var inte rätt och därför skulle jag vilja prata om det idag.
Jag har redan lärt några språk i mitt liv. Mitt första främmande språk var engelskan, emedan det är ett obligatoriskt ämne i tyska skolor. Mitt andra språk var franskan. Skolan jag gick på efter grundskolan var ett gymnasium (inte samma saken som de svenska gymnasierna dock) och där måste man välja ett andra språk (Vi fick välja mellan franska och latinska). Det var i 6:e klassen och på den tiden gillade jag inte lära mig språk. Om jag fick välja en av de ovannämnda språken då hade jag väljat latinska (jag gillar grammatik). Därefter började jag lära mig svenska (runt 2013-14) och därefter började jag lära mig många språk, men i 2015 började jag lära mig Hindi (som jag lär mig fortfarande).

Eftersom jag lärde mig många språk redan, tror jag att det är inte bara bra utan även viktig att lära sig språk. Jag lärde mig mycket om andra kulturer och deras språk och därmed fick jag också lära om mitt eget språk. Hade jag inte lärt mig engelska och hade jag inte varit intresserad av förbättra mina kunskaper, då hade jag inte träffat min flickvän som kommer från Storbritannien.
I min nuvarande skola finns det många elever som kan inte stava sitt eget språk. Vi var tvungen att skriva ett prov om tyska grammatiken och stavningen och de flesta eleverna fick en D-. Jag fattar inte varför folk vill oftast inte lära sig om sitt eget, för att nu inte tala om andra språk, det är helt enkelt obegriplig för mig. Jag kunde förstå varför en så stor mängd av människor vill inte lära sig om grammatiken, men jag kan inte begripa varför många kan inte ens stava rätt. Självklart finns det folk som är inte så kloka eller som fick inte gå till skolan för långa, men de flesta eleverna på min skola har redan haft tio år av skola. Jag har valt den spanska kursen, som innebär att vi har tre skoltimmar av spanska om veckan, istället av inga. Min klass var, troligen grund av detta skäl, också bättre på grammatikprovet. Jag tycker därför att det är viktigt att lära sig andra språk. Jag fick möta många människor som berättade för mig att de är för gamla för att lära sig nya språk eller att de har aldrig haft ”förmågan”. Jag tycker att det är inte rätt, jag tycker att varje person kan lära sig ett nytt språk, oavsett av deras ”förmågan”. Man måste ha viljan dock och det innebär inte att titta på sin mobil några gånger om dagen och öppna några appar (vanligtvist är det Duolingo). Om man gör sådär, då kan man inte lära sig någonting (tycker jag). Jag har redan försökt lära mig ett språk på det sättet (Turkiska) och jag kan inte komma ihåg någonting. Jag trodde inte att det var ett bra sätt att lära sig ett språk, jag trodde att det var för långsamt (för mig) och att det dessutom var för tråkigt. Bästa sättet är att köpa sig en bok som förklarar grammatiken, företrädesvis med audio och att gå på internet och försöka hitta personer som man kan prata med. Alla språk jag har lärt mig på detta sätt gick bra (Hindi, Svenska, Spanska), men alla andra (Kinesiska, Turkiska) gick inte så bra. Det finns naturligtvis andra sorts människor som tror att vad jag som säga är inte rätt, men det här sättet är effektivaste sättet jag känner till (Snälla skriv en kommentar med din åsikt, eller dina erfarenheter!). Jag tycker att Duolingo är bra om man vill bara lära sig om språket, men det är inte bra för att lära sig ett språk. Dessutom märkte jag att människorna som inte lärt sig ett främmande språk oftast välja ett språk som inte skiljer sig mycket från deras modersmål och det kan jag förstå. Dock tycker jag att man borde åtminstone lära sig om språken som skiljer sig från sitt modersmål, eftersom jag har upptäckt många sätt att säga saker som jag aldrig tänkte om. Om man gör det, då ”öppnar” man sitt vett för andra grejer och andra tänkesätt.
Anledningen till varför folk (vanligtvis) inte lära sig främmande språk (utom engelskan) är att engelska är ”världsspråket”. Man kan resa till nästan alla länder på vår jord och snacka med folk på engelska. Det må låta bra, men det innebär också att de flesta personerna på jorden är tvungna att lära sig engelska och personerna från engelsk-talande länder oftast inte tvingas lära sig ett främmande språk alls, och om de får lära sig ett språk i t.ex. skolan, då är det ofta inte bra nog. Som sagt förut kommer min flickvän från Storbritannien där hon lärs ut spanska och tyska, men hon berättade mig för ofta att hennes lärarna nyttjar fela ord eller kan inte uttala språket på riktigt sätt.

(Den här artikeln skrevs i november 2016 men blev aldrid publicerad (innan idag))

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: