Det svenska språket i Sverige (framför allt i Stockholm)

Hej tillsammans!

Jag har tyvärr inte haft tiden att publicera och skriva artikler om språk i de senaste åren. Dessutom hade jag inte haft lust för att skriva om språk heller. På grund av alla dessa (och flera) skäl har det inte funnit några artikler på den här bloggen i nästan två år — men det ska ändras nu! För idag skulle jag vilja prata om det svenska språket i Sverige och framför allt i Stockholm. Jag har lyckligtvis haft chansen att åka till Stockholm för drgyt två månader sen och jag försökte prata bara på svenska där förstås. Men det har inte blivit så lätt som jag trodde det kommer vara.

Jag ankommade i Cityterminalen klockan åtta på morgonen. Först gick jag till Pressbyrån för att köpa en SL-kort för att kunna använda Stockholms lokaltrafik. Därefter gick jag till T-Banan för att åka till Hornstull. Jag visste förstås inte vilken linje jag var tvungen att ta och därför frågade jag en av personalen som, konstigt nog, svarade på engelska! Jag var rimligtvis lite förvirrad och fortsätte prata på svenska, men personalen tyckte inte om det och svarade på engelska ändå. Jag tackade honom ändå och begav mig av.
Den var den första upplevelsen av många jag har haft i Stockholm. Jag vet tyvärr inte varför, men många personer jag pratade med svarade mig på engelska. Lyckligtvis fick jag prata med min värd på svenska.
Dock kan jag inte förstår varför man svarar mig på engelska om jag börja konversationen på svenska. Min svenska är längt ifrån att vara bra, men det betyder ju inte att man måste svara på engelska! Och som jag sagt — det hände flera gånger.
Jag kan självklart förstå att de som arbeta i Stockholm måste kunna prata engelska väldig bra eftersom många av deras kunder kommer inte kunna prata på svenska. Men det verkade som många anställda kunde bara prata på engelska och det är det som jag kan inte fatta. Min värd berättade för mig en liten historia. Hon berättade för mig att hon känner till en man som flytte till Stockholm nästan tio år sen som kan fortfarande inte prata svenska eftersom flertalet av människor i Stockholm pratar med dig på engelska! Jag har tyvärr glömt att fråga henne om hon måste prata på engelska också.

Det låter kanske lite extremt och det är det, eftersom jag gillar överdriva. Jag har haft många chanser att prata på svenska. Dock blev jag överraskad av antalet av människor som verkade ovilliga att prata med mig på svenska.
Men jag tycker att skälet är att Stockholm är en väldig turistisk stad. Jag åkte till andra städer i Stockholms län, däribland Upplands Väsby och Södertälje, där ingen pratade med mig på engelska.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: